Woningcorporaties

Goed, betaalbaar en veilig wonen: Lang niet alle mensen vinden gemakkelijk een huis dat goed bij hen past en dat voor hen betaalbaar is. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Om ervoor te zorgen dat zij toch goed kunnen wonen, zijn er in Nederland woningcorporaties. Zij bouwen, verhuren en onderhouden sociale huurwoningen en hebben geen winstoogmerk. Er zijn ruim 300 woningcorporaties in Nederland, die samen verantwoordelijk zijn voor zo’n 2,4 miljoen huurwoningen en waarvoor ruim 25.000 mensen in allerlei functies werken. 

Benieuwd hoe het is om te werken bij een woningcorporatie?

Sociale huurwoningen

De woningbranche is breed en divers: er zijn appartementen, kamers, huizen, woonboten, noem maar op. Die zijn zowel in de huur- als in de koopsector beschikbaar. Het verhuren van woningen gaat via particulieren, marktpartijen of woningcorporaties. Deze laatste groep organisaties houdt zich met name bezig met sociale huurwoningen in leefbare wijken. Sociale huurwoningen zijn woningen met een maximale huurprijs, speciaal voor mensen met een lager inkomen. Woningcorporaties bouwen, verhuren en onderhouden deze woningen en helpen mee met de realisatie van leefbare wijken. Dat doen ze door initiatieven van bewoners te ondersteunen en door samen te werken met politie, zorg en welzijn. Verder verzorgen corporaties woningen voor een aantal specifieke groepen, zoals studenten, ouderen, vluchtelingen of mensen met gezondheidsklachten.
aanbellen-bij-flat

Financiering

Woningcorporaties lenen zo’n 75 procent van hun benodigde kapitaal om te bouwen, te renoveren en te verduurzamen. Ze hebben geen winstoogmerk. Dankzij een regeling met de overheid kunnen zij lenen tegen een lage rente. Daardoor kunnen woningcorporaties de huur betaalbaar houden.

Ook aan de slag bij een woningcorporatie?

Scroll naar boven