Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst

Een originele en pakkende vacaturetekst schrijven, die ervoor zorgt dat de juiste kandidaat kiest voor jouw organisatie. Daar helpen we je graag bij!

Een pakkende vacaturetekst zorgt ervoor dat je de aandacht trekt van je doelgroep en bepaalt welke sollicitanten je aantrekt. Een kwalitatieve vacaturetekst levert in de regel ook goede sollicitaties op.

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?

1. Bedenk voor wie je de vacature schrijft

Wie wil je bereiken met jouw vacature en wie is de ideale kandidaat? Leef je in in de doelgroep, want die wil je tenslotte aanspreken en overtuigen om te solliciteren. Bedenk wat een kandidaat zou bewegen om voor de baan te kiezen. Is hij of zij bijvoorbeeld op zoek naar een baan met doorgroeimogelijkheden op opleidingsmogelijkheden. Leg dan de nadruk op deze aspecten in de vacaturetekst.

 

2. Spreek de lezer aan en maak de vacaturetekst persoonlijk

Spreek de lezer aan met u of jij in plaats van de kandidaat om de tekst persoonlijk te maken. Stem je toon af op je doelgroep; gebruik bij een jonge doelgroep bijvoorbeeld vlot taalgebruik en spreek een oudere doelgroep bijvoorbeeld juist met ‘u’ aan. Schrijf ook zoals je met de kandidaat zou spreken. Bedenk wat je zou zeggen in het daadwerkelijke sollicitatiegesprek en schrijf dat op. Houd de tekst spannend en schrijf actief.

 

3. Weet vanuit wie je de vacature schrijft

Een kandidaat heeft doorgaans ruimte keuze uit werkgevers. Wat heb jij als werkgever te bieden en waarom zou een kandidaat bij jouw organisatie gaan werken? Vertel wat jouw organisatie doet, waar jullie voor staan en wat jullie onderscheid van andere werkgevers. Hebben jullie een unieke organisatiecultuur? Bieden jullie uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden? Of is de werksfeer erg fijn? Benoem dit in de vacature en geef concrete voorbeelden. Je schrijft dus bijvoorbeeld ‘bij ons heerst een ongekend goede werksfeer, iedere vrijdag sluiten we de week af met een borrel en een hapje’.

 

4. Zorg voor een goede opbouw van de vacaturetekst

Verschillende onderdelen mogen zeker niet ontbreken in een goede vacaturetekst:

  • Een duidelijke functienaam: kies een duidelijke, heldere functietitel. Gebruik geen omslachtige termen en bedenk of mensen op deze titel gaan zoeken.
  • Aantrekkelijke introductie: een pakkende introductie spreekt de lezer direct aan en bepaalt of een lezer verder leest of afhaakt. Dit is de plek om in een of twee krachtige zinnen de lezer te vertellen wat jouw organisatie of functie zo aantrekkelijk maakt.
  • Functie-inhoud: schrijf helder op wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat de verantwoordelijkheden zijn. Wat kenmerkt het werk en wat maakt het zo bijzonder? Het is belangrijk om zo specifiek en concreet mogelijk te zijn en voorbeelden te geven. Zeg dus niet ‘Je bent verantwoordelijk voor het vastgoedbeleid’, maar maak ook duidelijk wat de taken zijn die hij of zij moet gaan uitvoeren en wat dit zo aantrekkelijk maakt.
  • Wie is de kandidaat: beschrijf wat een kandidaat nodig heeft om de baan uit te kunnen voeren. Welke ervaring, competenties, eigenschappen en wat voor persoonlijk past hier het best bij? Maak keuzes bij het opstellen van eisen. Krijg je weinig reactie? Bedenk dan wat de belangrijkste eisen zijn waar een kandidaat aan moet voldoen.
  • Informatie over jouw organisatie en voorwaarden: omschrijf hier waarom het zo interessant is voor een kandidaat om bij jouw organisatie te komen werken en wat je de kandidaten te bieden hebt qua (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Lees hier meer over bij ‘weet vanuit wie je de vacature schrijft’. Tip: Vacatures met salarisinformatie ontvangen doorgaans meer sollicitaties.
  • Contact opnemen: op de vacature-pagina hebben we duidelijke knoppen toegevoegd waarmee kandidaten kunnen solliciteren op de vacature of contact met de werkgever kunnen opnemen met vragen. Verwijs hier onderaan de vacature naar toe om het kandidaten nog makkelijker te maken om de knoppen te vinden! Naast het solliciteren via een e-mail adres en een externe link is het nu ook mogelijk om sollicitanten direct via WerkaanWonen te laten solliciteren. Dit maakt het voor sollicitanten nog gemakkelijker om te solliciteren en hierdoor houd jij alle informatie over de vacature en de kandidaat op een plek!

Tot slotte: houd de vacature-pagina overzichtelijk. Voeg voldoende witruimte toe, gebruik tussenkoppen, maak de alinea’s en zinnen niet te lang en zorg voor een logische opbouw in de tekst. Combineer bulletpoints (niet meer dan 4 a 5) met tekst om de vacature goed scanbaar te maken.

Zet jouw vacature in de vacaturebank

Scroll naar boven